Henkilöt Yleinen

Viisiottelu jalosti sotilastaidot menestykseksi 1950-luvulla

KUVA Lajin harjoittelu keskittyi 1950-luvulle Puolustusvoimien eteläisiin joukko-osastoihin. Lauri Vilkko valmistautuu ampumakoppiin Hälsingborgissa 1948. Expo-Foto/Suomen Metsästysmuseo.

KARJALASSA syntyneet urheilijat loistivat myös Suomen nykyaikaisen viisiottelun huippuvuosina. Laji koostuu kalpamiekkailusta, vapaauinnista, esteratsastuksesta, ammunnasta ja maastojuoksusta, joista kaksi viimeistä lajia yhdistettiin vuonna 2008 ampumajuoksuksi.
Heinäkuussa 1952 suomalaisten urheilijoiden uhrimieltä ihasteltiin lehdistössä Hämeenlinnassa järjestetyssä olympialaisten viisiottelussa. Kisat olivat juuri käynnistyneet.
”Köyhän täytyy olla nöyrä ja iloita muruistakin, jotka tippuvat rikkaiden pöydistä. Suurin ilosanoma tuli Ahveniston kauniista maastosta. Siellä suomalainen upseeri taisteli murtomaajuoksussa henkeen ja vereen asti maansa puolesta ja hankki Suomelle joukkuekilpailun pronssimitalin. Tullessaan perille nykyaikaisen 5-ottelun murtomaalta Lauri Vilkko kaatui yli maaliviivan ja hänet oli paareilla kannettava pois. Voitimme USAn kahdella pisteellä,” nimimerkki Isku hehkutti.
Etelä-Karjalassa Rautjärvellä syntynyt Lauri Vilkko oli hallinnut lajia ennen olympialaisia ruotsalaisen Lars Hallin kanssa, mutta Hämeenlinnassa Vilkko jäi henkilökohtaisessa kilpailussa seitsemänneksi Ruotsin voittaessa ja Unkarin ottaessa muut mitalit. Joukkueiden mittelössä hän ankkuroi Suomelle mitalin Unkarin ja Ruotsin perässä.
Tuusulassa asunut Vilkko jäi eläkkeelle everstinä Topografikunnan päällikön tehtävistä vuonna 1985. Lontoon olympialaisissa 1948 hän oli neljäs henkilökohtaisessa kilpailussa ja hänet valittiin vuoden viisiottelijaksi Suomessa vuosina 1948, 1951 ja 1953.
Lajin joukkuekilpailu järjestettiin olympialaisissa ensimmäisen kerran Suomessa ja saimme viisiottelun ensimmäisen olympiamitalin. Suomen joukkueessa kilpailivat myös Viipurissa syntyneet Olavi Ola Mannonen ja Olavi Olli Rokka. Mannonen vaikutti Helsingissä mm. ratsupoliisien päällikkönä ja Rokka henkikirjoittajana Hyvinkäällä. Suomi otti Helsingistä yhteensä 22 mitalia.

Jääsken Korhonen täydensi listaa

Suomen paras tulos lajissa on vuoden 1956 Melbournen olympialaisista. Henkilökohtaisesta kilpailusta otimme kaksi mitalia; Olavi Mannonen hopeaa ja Jääskessä syntynyt Wäinö Korhonen pronssia. Joukkuekilpailussa Suomi oli pronssilla. Mannisen ja Korhosen rinnalla joukkueessa oli Berndt Katter.
Seuraavaksi Suomi oli lajissa mitaleilla vuoden 1972 Munchenin olympialaisten joukkuekisan pronssilla (Risto Hurme, Veikko Salminen ja Martti Ketelä). Viimeisen kerran suomalainen viisiottelija on päässyt olympialaisiin vuonna 1984, jolloin edustajamme saivat sijat 29, 34 ja 44 ja joukkueemme oli 9.
Ensimmäiset nykyaikaisen viisiottelun maailmanmestaruuskilpailut pidettiin vuonna 1949 ja lajissa kilpailtiin olympialaisissa vuodesta 1920. MM-tasolla Suomi sai ensimmäiset mitalit vuonna 1949 Tukholmasta, jossa Lauri Vilkko toi henkilökohtaisen matkan hopeaa ja Viktor Platan pronssia. Joukkuekilpailussa Suomi saavutti hopeaa. Joukkueeseen kuului kahden edellä mainitun ottelijan lisäksi Olavi Salminen (myöh. Sysinoro).

Tietoja kirjoittajasta

Markus Rissanen

Kommentoi