Yleinen

Sanomalehden rujo loppu

KUVA Karjalan ensimmäisen numeron etusivu tammikuussa 1904.

NÄKÖKULMA Viipurissa vuonna 1904 perustettu perinteinen sanomalehti kuopattiin viikonloppuna. Kansalaisjärjestö ajoi hallitsemansa lehtiyhtiön konkurssiin, osti julkaisuoikeudet ja vuoden pähkäilyn jälkeen kuoppasi 120 vuotta suomalaista lehdistöhistoriaa.
Karjala-lehden taustayhtiö meni konkurssiin syyskuussa 2022. Karjalan Liitolla oli äänivalta yhtiössä. Samalla päästiin eroon 180 pienosakkaasta, 4400 tilaajasta ja velattomasta kustannusyhtiöstä. Muutama kuukausi myöhemmin liitto osti konkurssipesältä lehden julkaisuoikeudet tuhansilla euroilla. Yleisölle markkinoitiin 20-sivuisen lehden ilmestyvän kerran kuukaudessa 2023 syyskuun alusta.
Hyvillä suhteilla hanke sai julkisuutta niin Hesarissa kuin Seurassa ja sanoma oli, että Karjala ilmestyy jälleen.
Lehteä elvytettiin ostopalveluna. Konkurssissa pitkään palvellut henkilökunta sai lähteä kahden viikon irtisanomisajalla tuloksetta palkkaturvan pakeille, vaikka sopimusten irtisanomisaika oli 4-6 kuukautta. Törkeyden huipuksi entistä työntekijää maaniteltiin tekemään uutta lehteä alihankkijana.
Lehden entisiä tilaajia yritettiin houkutella takaisin, vaikka heille jäi konkurssissa palauttamatta yli 130.000 euron tilausmaksut. Viime keväänä alkanut Karjalan “uusi tuleminen” toi noin 1200 ennakkotilausta. Vaatimaton saavutus, kun tehostetun markkinoinnin kohteena oli liiton 16.000 jäsentä ja muut karjalaisuudesta kiinnostuneet. Liitto valmisteli jopa jäsenseuroille kilpailua Karjalan tilaushankinnasta.
Koska lehden uusi tuleminen peruttiin, ollaan yhteydenottojen perusteella samassa tilanteessa kuin konkurssin jälkeen. Osa ehti jo maksaa 12 lehden tilausmaksun, mutta he saivat vain kaksi näytelehteä. Perumista ei uutisoitu yhtä pontevasti kuin sen tuloa mainostettiin. Karjalan Liitto hävitti tällä viikolla kiireellä sivuiltaan yhteystiedot Karjala-lehteen, mutta netistä löytyy tietoa ja saataviaan voi kysellä samasta paikasta kuin tilauksia aikanaan tyrkytettiin, sähköpostilla: jasen@karjalanliitto.fi tai soittamalla numeroon 044-746 5172 ma-ti klo 9-13.

Pää edellä Karjalan mäntyyn

MIKSI hyvän tilaajapohjan lehti piti ajaa konkurssiin, kun tilaajia yritettiin maanitella takaisin. Takana on samaa jääräpäistä toiveajattelua, jota liiton “mediagurut” toitottivat jo syksyllä 2020, kun Karjala-lehteä uudistettiin. Tuolloin nämä asiantuntijat uhosivat, että liitosta saadaan heti tuhat ja myöhemmin 5000 tilausta. Saatiin noin 350. Nyt perustelut olivat samat ja tulos yhtä onneton. Päätä piti iskeä uudestaan Karjalan mäntyyn.
Muutama henkilö vakuutteli liiton luottamushenkilöt uuteen lehtiprojektiin, samat tietäjät olivat myös konkurssin taustalla. Karjalaisia vietiin kuin laskiämpäriä ja isännätön raha ei tunnu olevan kenenkään vastuulla.
“Liiton taloutta on rasittanut Karjala-lehden julkaisukokeilu ja merkittävä kustannustason nousu,” esitteli hallituksen puheenjohtaja Martti Talja tilannetta liittovaltuustolle. Kustannustasoa nosti myös liiton muutama vuosi sitten tekemä ja epäonnistunut jäsenmaksujen uudistus, jota joudutaan paikkaamaan. Nyt liitto tähyääkin karjalaisen kulttuurin hankerahoitusta ja arpajaisten järjestämistä. Tässä onkin kesällä aloittaneelle uudelle toiminnanjohtajalle työsarkaa.
Liittovaltuusto päätti aloittaa suunnittelun, miten Karjala-lehden nimeä ja tunnusta hyödynnetään julkaisutoiminnassa yhteistyössä karjalaisten pitäjälehtien kanssa. Kummastusta on herättänyt, miksi liiton piti leikkiä Karjala-lehden uuden tulemisen kanssa, kun sillä on perinteinen Karjalan Kunnaat-jäsenlehti, johon saadaan valtionavustusta.
Tänä vuonna liitto saa valtionavustuksia noin 210.000 euroa. Muut tulot ovat jäsenmaksu-, sijoitus- ja toimintatuottoja. Iäkkäästä jäsenistöstä eli lystin perusmaksajista arvioidaan katoavan vuosikymmenen loppuun mennessä jopa kaksi kolmasosaa ja kassa on valmiiksi nilellä.
Oman varjonsa liiton talouteen tuo remontin tarpeessa oleva huonokuntoinen Karjalatalo Helsingin Käpylässä. Taloa hallinnoi tappiollinen Heimotalo-kiinteistöyhtiö, jonka liitto omistaa. Talousriskit ja kasaantuneet korjaustapeet saivat yhden yhtiön hallituksen jäsenen eroamaan, kun usko loppui.
Kepeät mullat Karjala-lehdelle, voimia liiton toimihenkilöille ja omaa tahtoa luottamushenkilöille. Joulu tulee aina.

KUVA Viipurista lehti ajautui Helsingin ja Lahden kautta Lappeenrannan Karjalan kulma-kiinteistöön, jossa se vaikutti vuosina 1956-2015.

Tietoja kirjoittajasta

Markus Rissanen

Kommentoi