Tutkija Veikko Vaikkinen kävi vuonna 2013 läpi Kannaksen kirkkoja sotien jaloissa. Luennon löytää mm. Rautulainen-lehden arkistosta.
”Kannaksen vanhin kirkkorakennus ei ollut vuonna 1939 ortodoksikirkko, vaan Viipurin luterilaisen maaseurakunnan kirkko. Entinen dominikaaniluostarin kirkko oli rakennettu vuoden 1480 paikkeilla. Toinen 1400-luvun kirkkorakennus oli Viipurin varuskuntakirkko.”
Vasta 1700-luvun loppupuolelta oli peräisin useita kirkkoja; Hiitolan, Metsäpirtin, Pyhäjärven, Sakkolan, Käkisalmen ja Viipurin ruotsalais-saksalaisen seurakunnan luterilaiset kirkot sekä ortodoksisen seurakunnan kaksi kirkkoa.
Nuorimmat kirkot olivat vuonna 1934 valmistuneet Vuoksenrannan ja Äyräpään kirkot.
Sodissa tuhoutuneiden kirkkojen lisäksi niitä purettiin rauhan tultua. Tämän kokivat ainakin Hiitolan, Heinjoen, Kirvun, Kuolemajärven ja Valkjärven luterilaiset kirkot sekä Muolaan Perkjärven ortodoksikirkko.
Pitäjäseurat tekivät vuosikymmeniä töitä pystyssä olevien kirkkojen säilyttämiseksi.
VUOSIKYMMEN sitten oli joko huonokuntoisina tai torsoina Kannaksen kirkoista; luterilaiset Kanneljärven, Kaukolan, Koiviston, Käkisalmen ja Räisälän kirkot.
Terijoen kirkko oli Inkerin luterilaisen kirkon käytössä. Uudenkirkon Halilan kirkosta tuli ortodoksikirkko sekä Viipurin ruotsalais -saksalaisesta lasten taidekoulu.
Vuokselassa pystyssä olivat seinät ja Vuoksenranta oli huonossa kunnossa.
Ortodoksista kirkoista Käkisalmen molemmat oli kunnostettu ja käytössä. Samoin Terijoen ja Viipurin profeetta Eliaan kirkot.
Viipurin katolisesta kirkosta tuli lasten taidekoulu.
Artikkeli perustuu vuoden 2011 tietoihin. Päivitämme mielellämme tilanteen. Tietoja aiheesta saa mm. pitäjäseuroista, wikipediasta ja esimerkiksi Timo Lehtosen tietokirjasta Karjalan kadonneet kirkot ja tsasounat.
Kommentit jutusta:
Hanneli Janatuinen: “Repolan kirkko ei ole Kannaksen kirkkoja, eikä se ole Luovutetun Karjalan kirkkoja. Repola sijaitsee Itä-Karjalassa. Säkkijärven kirkonkylää on kutsuttu myös Repolan kirkonkyläksi, mutta tällaista kirkkoa ei siellä ole.”
Terhi Koivisto: “Kanneljärven kirkko valmistui myös 1934. Valkjärven kirkko paloi 1954 ja Kirvun 1978, eli niitä ei purettu. Kurkijoen kirkkoa oli alettu kunnostaa, mutta se paloi 1991.”
Seppo Rouhiainen: “Kaukolan kirkko on kunnostettu luterilaisen seurakunnan toimesta, ja on nykyään paikallinen nähtävyys. Sinne ei nykyoloissa ole vain mahdollista mennä katsomaan.”
Hanneli Janatuinen: “Viipurin katolisesta kirkosta, tedot kokosin vuonna 2018. Rakennuksessa toimi lasten taidekoulu vuoteen 2010. Nykyisin tämän rakennuksen yläkerrassa toimii ritarimuseo. Museo liittyy joka kesäisiin Viipurissa pidettäviin keskiaikapäiviin. Kirkon ollessa vielä toiminnassa jatko-sodan aikaan, isä Robert de Caluwe maalasi kirkkoon freskot. Ainoa siitä säilynyt osa on oikealla takaseinällä näkyvä ihmishahmo, joka pitää kädessään rukouskirjaa, jonka teksti on Kaikkein pyhimmän sakramentin vesperistä. Lähde: Heikki Jääskeläinen.”
Hanneli Janatuinen: “Vanhin Viipurin kirkoista on ns. Vanha Tuomiokirkko (Agricolan kirkko) / varuskuntakirkko. Tämä Viipurin kaupunkikirkko rakennettiin 1435-45. Rakennus oli yksi Suomen alueen ensimmäisiä kivikirkkoja Turun tuomiokirkon jälkeen. 1470-luvulla tapahtuneen tulipalon jälkeen kirkko kunnostettiin aikaisempaakin upeammaksi. Kirkolla on pitkä ja monivaiheinen historia.”
KUVAT Repolan kirkko 1900-1929. Hans Nilsen/ Metsämuseo Lusto
Sortavalan vanha kirkko ja kappeli. Kirkkorakennus korjattiin 1890-luvulla. Pohjois-Karjalan museo


Kommentoi