Jäniksen vari. Muuan äyräpääläinen perhe sattui saamaan Lahden lähettyviltä heikon asunnon, jossa talven aikana kylmyys kovin vaivasi.
Kerran tuli naapurissa asuva viipurilainen evakkomies myöhään illalla vierailulle perheen luo ja tapasi kaikki sen jäsenet täysissä pukimissa ja liikkeessä lattialla. Kun vieras tätä kovasti ihmetteli, selitti perheen isä:
”Meil on asunnos sellane jänikse varj, nii jot mei pittää olla vaatteet pääl ja vähä hyppii lämpimikseen.”
SOTIEN jälkeen asumisen ongelmat näkyivät myös Suomen Naisten Huoltosäätiön saamissa hakemuksissa. Niistä sai kuvan, kuinka ahtaissa ja vaikeissa olosuhteissa osa naisista eli. Yksinasuvien oli haastava löytää asuntoa, koska heitä ei hyväksytty huoneenvuokralautakuntien kortistoon, vaan etusijalla olivat lapsiperheet. Yksinasuvat joutuivat tyytymään alivuokralaisasuntoon, perheen tai tuttavien luona yöpymiseen tai väliaikaiseen majoitukseen yömajoissa.
Suomen Naisten Huoltosäätiö rakennutti talon, jonka palvelut ja yhteiset tilat helpottaisivat työssäkäyvien naisten arkea.
Asunnot olivat pieniä, sillä pulan vuoksi niitä haluttiin taloon mahdollisimman monta. A-siiven yksiössä ei ollut kylpyhuoneita ja vain keitinlevyllä varustettu keittokaappi. Yhteiskäytössä oleva kylpyhuone sijaitsi joka kerroksessa.
C-portaan asuntolasiipeen tehtiin myös yhteiskeittiöt, ja niiden yhteyteen pesuhuoneet.
Asukkaiden käytössä oli lounashuone, vapaa-ajanviettoon seurusteluhuone sekä aulassa tiski, josta sai noutaa valmiita ruoka-annoksia. Talossa oli ravintola, pesula, saunat ja aulassa pieni kioski. Ovenvartija vastaanotti vieraat, lajitteli postin ja huolehti järjestyksestä. Alakerran liiketiloissa toimi muun muassa apteekki, kauppa ja päiväkoti. Tiloilla ja palveluilla ei ollut odotettua käyttöä.
Enemmän aiheesta: https://www.nostalgisetnaiset.fi/sotien-jalkeinen…/
KUVA Siltavuorenranta 16 B yömaja Kivi-Maja. Väestönsuoja oli asunnottomien väliaikainen yöpymispaikka. Museovirasto.
Kommentoi